Praktijk SANA Leeuwarden

Praktijk voor Chinese en Japanse Geneeswijze

DE BEHANDELMETHODEN

Binnen praktijk SANA Leeuwarden worden de volgende technieken gebruikt, basis behandeling is altijd een combinatie van Shiatsu en Tuina eventueel aangevuld met andere technieken.:

SHIATSU (zonder olie)

TUINA (met olie) 

JAPANSE ACUPUNCTUUR

MOXATHERAPIE 

(VUUR)CUPPEN

GUASHA  (als aanvulling op de Shiatsubehandeling)

Hierna volgt een korte uitleg over de verschillende behandeltechnieken en wat Chinese/Japanse Geneeskunde nu eigenlijk is:


TCM (Traditional Chinese Medicine) 

TCM is een geneeskundig systeem dat al duizenden jaren wordt toegepast en steeds verder wordt uitgewerkt en uitgediept. Binnen de TCM zijn verschillende behandelmethoden mogelijk, te denken aan Acupunctuur, Chinese kruiden, Shiatsu, TuiNa, Guasha, Qigong, Moxa en Cupping. De TCM streeft er naar mensen gezond te houden en is niet alleen gericht op de klacht/de ziekte. Het is één van de oudste traditionele geneeskundige systemen. 

De TCM benadert ziekte en klachten op een heel andere wijze dan wij binnen de westerse geneeskunde gewend zijn. De klacht/ziekte wordt gezien als een uiting van een disharmonie van het geheel, de totale mens. Uitzoeken waar de oorzaak ligt van een klacht, waarom en welke aspecten er meespelen, is daarbij van essentieel belang. Binnen de TCM is preventie van ziekte enorm belangrijk, dus zorgen dat je niet ziek wordt.  

Ziekte/klachten hebben te maken met disbalans in onze levenskracht, Qi (Chi) genoemd. Qi bestaat uit twee componenten; Yin en Yang. Yin en Yang zijn twee elkaar aanvullende energieën, het zijn geen absolute begrippen. Iets is altijd Yin t.o.v. iets anders dat Yang is en andersom. Yin en Yang zijn in evenwicht met elkaar en vullen elkaar aan. Het één kan niet bestaan zonder het andere, zoals de dag overgaat in de nacht en er een wisseling van de seizoenen is. Wanneer dit evenwicht verstoord is spreken we van een disbalans in energie. 

Het gehele lichaam, zowel aan de buitenzijde (in de armen/benen/huid) als intern in de diverse organen, wordt verbonden door meridianen. De Chinezen spreken over Qi en Bloed (Xue) dat door de meridianen stroomt en het lichaam voorziet van voedingstoffen èn informatie, om op die manier een balans van Yin en Yang te scheppen. De stroming van Qi en Xue kan geblokkeerd raken en een opstopping/stagnatie geven. Dit uit zich in druk of pijn met gezondheidsklachten, denk aan hoofdpijn en buikpijn. Er kan ook sprake zijn van te weinig energie waardoor er een leegte/deficiëntie ontstaat met bijv. vermoeidheidsklachten tot gevolg. De diverse behandeltechnieken bevorderen de bloedsomloop, stimuleren het immuunsysteem, verminderen blokkades en pijn, stimuleren de werking van de organen, regenereren en vitaliseren, verminderen spanning, moeheid en bevorderen helderheid van geest.

Wanneer een lichaamssysteem of element/functie volgens de Chinese geneeskunde wordt behandeld werkt deze dus op alle niveaus (lichamelijk, geestelijk, emotioneel enz.). Het holistische uitgangspunt staat binnen de TCM centraal. 

Behandelmethodes

JAPANSE ACUPUNCTUUR

JAPANSE ACUPUNCTUUR

In Japan waren het beoefenen van Shiatsu en Japanse acupunctuur voorbehouden aan mensen die niet konden zien. Palperen, ofwel het onderzoeken van het lichaam door voelen/aanraken, was om die reden erg belangrijk. Hara-, pols- en meridiaan/punten palpatie geven belangrijke diagnostische informatie over een eventuele verstoorde balans.

Bij Japanse acupunctuur worden de aller dunste naaldjes gebruikt (grootte van een haar) en deze worden maar 1 tot 2 mm diep ingebracht in tegenstelling tot de Chinese acupunctuur en/of Dry Needling, nagenoeg pijnloos dus.

Ook maken we gebruik van verblijfsnaalden; dit geeft de behandeling een langer effect. Door toepassing van de Japanse naaldtechniek kunnen we een gestructureerde en resultaatgerichte behandeling geven.

SHIATSU

SHIATSU

Shiatsu is een drukpuntmassage met als doel lichaam en geest in balans te brengen. Het komt van oorsprong uit China maar is verder ontwikkeld in Japan. Het heeft een gunstige invloed op onder andere de spijsvertering, het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat.

Door druk met handpalm en duim op acupunctuurpunten op de meridianen (energiebanen) worden blokkades in de energiestromen opgeheven en wordt de verstoorde energiebalans in evenwicht gebracht. Hierdoor wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd.

Shiatsumassage kan op het hele lichaam worden toegepast en soms worden er bij de behandeling Cups (glazen bolletjes) en/of Moxa gebruikt. Een Shiatsubehandeling werkt ontspannend en is goed als rustpunt in ons drukke bestaan, de behandeling heeft ook een preventieve werking.

MOXA

MOXA

Moxa komt van het Japanse ‘Mogusa’. Dit is een kruid dat in het Nederlands ‘bijvoet’ heet (Artemisia Vulgaris). Kenmerk van Moxa is dat het, wanneer je het aansteekt, langzaam opbrandt en heel heet wordt. De infrarode uitstraling doet aangenaam en weldadig aan.

In de Chinese geneeskunde wordt Moxa op de acupunctuurpunten direct op of boven de huid verbrand. Dit kan enkele minuten duren tot de cliënt de warmte naar binnen voelt trekken. Het doel daarvan is de energiestromen en de doorbloeding in de meridianen te bevorderen.

Bij Praktijk SANA maken we alleen gebruik van rookloze Moxasticks en voor de directe Moxa alleen de meest zuivere (5 sterren).

CUPPING

CUPPING

Cupping is een eeuwenoude Chinese traditie, ook wel vacussage genoemd. Het is een techniek waarbij de huid vacuüm gezogen wordt. Dit gebeurt door glazen potjes op de huid te plaatsen en een vacuüm te creëren. Door het vacuüm trekken de huid en spierlaag omhoog, waardoor er een betere doorbloeding en lymfecirculatie ontstaan. Op deze manier kun je wat in de Chinese geneeskunde genoemd wordt, Wind-koude verdrijven en Qi- en Bloedstagnatie opheffen.

Bij Praktijk SANA wordt ook de techniek glijdend Cuppen gebruikt; de cups worden m.b.v. olie bewogen over de huid en meridianen om zo de Qi meer in beweging te krijgen.

TUINA

TUINA

TuiNa (spreek uit twiena) kent een grote variëteit aan verschillende massages die op het lichaamsoppervlak worden uitgevoerd en daarnaast diverse zeer effectieve manipulatietechnieken die op verschillende delen van het lichaam kunnen worden toegepast. Bij Praktijk SANA wordt TuiNa op de blote huid gegeven met als tussenstof een natuurlijke olie of wax.

Ben je allergisch voor olie/wax dan graag je eigen olie mee nemen.

GUASHA

GUASHA

Guasha is een schraaptechniek afkomstig uit Zuidoost-Azië, die al meer dan 2.000 jaar oud is. In oude geschriften van zo'n 200 jaar voor Christus, was er al sprake van een schraapmethode om klachten en/of ziekten uit het lichaam te schrapen. Door de eeuwen heen ontwikkelden zich diverse schraapinstrumenten, gemaakt uit diverse materialen zoals hout, bamboe, hoorn, metaal, gesteenten en hars tot kunststof toe. De schraaptechnieken zijn uiteindelijk in China verder ontwikkeld tot een therapie, die gestoeld is op de TCM, genaamd: Guasha.

Guasha is gericht op het verwijderen van afvalstoffen uit ons lichaam en het tot stand brengen van een betere doorstroming van Qi en Xue (bloed). Het is zowel een preventieve techniek als een middel om daadwerkelijke klachten te verhelpen of te verlichten. Bij Praktijk SANA Leeuwarden gebruiken we een speciale Guasha-olie (met Chinese kruiden), die op de huid wordt gebracht. Hierna begint de therapeut met een speciale schraper te 'schrapen'.